Openbaar vervoer

Reizen per trein, bus of vliegtuig

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Zwitserland is goed geregeld en punctueel. Bijna alle plaatsen kun je bereiken per trein, tram en ferrieboot.

Om het Zwitserse Reis Systeem te gebruiken moet je een GA (General Abonnement) kopen. GA pasjes kun je kopen voor een periode van één maand, zes maanden, of één jaar. Er zijn pasjes te koop voor de helft van de prijs voor mensen onder de 25 jaar, zij kunnen het gebruiken als een G7 (Gleis 7), dit geeft je recht om gratis te reizen ná 7 uur ´s avonds. Je kunt ook kaartjes per stuk kopen, maar dit is natuurlijk duurder.

Er zijn ook abonnementen voor de trein, wat je ook veel geld scheelt. Deze zijn geldig in heel Zwitserland. Als je met hogesnelheidstreinen reist moet je rekening houden met een toeslag, ook al ben je in het bezit van een GA pas.

Het Zwitsers Reis Systeem verbindt alle grote steden met InterCity treinen, die meestal één of twee keer per uur rijden. Kleine dorpen zijn bereikbaar via bussen, genaamd ¨postcars¨ die worden bestuurd door het postkantoor. Vroeger werden deze bussen gebruikt om de post mee te bezorgen, nu wordt het meestal gebruikt voor passagiers. Deze rijden één keer per uur beginnend in de ochtend en eindigen vroeg in de avond.

Bussen en treinen zijn goed verbonden met elkaar: busstations liggen altijd aan de voorkant van het treinstation. Bus- en treintijden zijn op elkaar ingespeeld, zodat je niet lang hoeft te wachten.

Treinen

Treinen worden het meest gebruikt in Zwitserland. Deze worden geregeld door de Zwitserse Nationale Spoorwegen (Schweizeirische Bundesbahnen/SBB, Chemins de Fer Fédéraux/CFF, Ferrovie Faderali Svizzeri/FFS) en andere particuliere Spoorwegen organisaties.

Zwitserland staat bekend om de hoogste treinconcentratie in Europa, en heeft de langzaamste hogesnelheidstreinen van de wereld: de Glacier Express. The Glacier Express verbindt ST. Moritz met Zermatt in één dag. Zwitserland heeft ook de Golden Pass, hiermee wordt Montreux, Interlaken en Lucerne verbonden.

Stoomtreinen worden soms gebruikt voor toeristische doeleinden in Zwitserland. Sommige bedrijven bieden toeristen panoramische wagons aan. Deze bedrijven bieden ook hike en dagtripjes aan.

Luchthavens

Er zijn drie internationale luchthavens in Zwitserland: Zurich-Kloten, Geneva en Basel-Mulhouse. Je kunt centrale stations en tramstops dichtbij luchthavens bereiken met bussen. De luchthaven van Zurich en Geneva hebben ook treinstations die verbonden zijn aan de grootste steden van Zwitserland.

De Bern-Belpmoos en Lugano-Agno luchthavens hebben vluchten van en naar Europese bestemmingen. Er zijn 61 kleinere luchthavens en vliegvelden voor binnenlandse vluchten.

Overig openbaar vervoer

Veerboten zijn beschikbaar bij alle belangrijke meren, en de meeste stations bieden fietsverhuur aan. Taxi's zijn beschikbaar in alle steden, maar ze zijn duur en de kosten worden vaak verdubbelt ná 10 uur ´s avonds. Ondergronds vervoer is alleen beschikbaar in Lausanne.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: