Huishouden & Nuts

Waar je voor moet zorgen wanneer je intrekt

Huishouden & Nuts

Wanneer je in een nieuwe woning intrekt, dien je vaak dingen te moeten regelen die anders kunnen zijn in Zwitserland dan wat jij gewend bent van je eigen land. De volgende dingen kunnen je op weg helpen.

Registratie: Je dient je normaalgesproken aan te melden/registreren voor gas, water en licht bij jouw locale aanbieder ( städtische Werke). In veel gevallen kan de eigenaar de registratie voor jouw doen, maar je dient vaak een borg te betalen van CHF 250.

Gas, water en licht worden gezamenlijk of gescheiden in rekening gebracht. De berekening word normaalgesproken ieder kwartaal verricht, en de meters elke 6 maanden gelezen. Het éérste kwartaal word daarom vaak het verbruik geschat.

Water: Waterkosten worden meestal individueel bepaald, naar gebruik, en worden met de huur betaald. Het water in Zwitserland is hard (veel kalk), maar er zijn meerdere filtersystemen beschikbaar om de hoeveelheid kalk te verminderen.

Licht: In Zwitserland komt de stroom met 220 volts en 50 Hz AC uit het stopcontact. Er zijn 3 verschillende soorten stekkers in gebruik. Stekkers met 2,3, en 5 contacten. Je hebt dus waarschijnlijk adapters nodig.

Verwarming: De meeste flats in Zwitserland hebben centrale verwarming ( Zentralheizung/ chauffage central). De verwarming word meestal uitgezet in warme maanden.

Vuilophaal: In vele Zwitserse regio's dien je de vuilnis in speciale "officiële" vuilniszakken te deponeren. Deze vuilniszakken worden voor CHF 2-6 per stuk verkocht. Deponeer je de vuilnis in een normale zak, en de "vuilnisdetective" komt erachter, dan kun je een boete krijgen van CHF 100.

Vuilnis scheiden: Door steeds grotere bewustwording van de effecten van vuilnisverbranding op het milieu, is het normaal om in Zwitserland je vuilnis te scheiden. Er zijn normaalgesproken verschillende vuilnisbakken in het gebouw aanwezig. Het scheiden van de vuilnis word strikt nageleefd, en kan via de wet afgedwongen worden.

Chemicaliën: Vuilnis met chemicaliën en gif (batterijen, motor olie, etc.) mag niet in de normale vuilnisbakken gedeponeerd worden. Er zijn speciale vuilniscontainers voor dit soort vuilnis.

Oude meubelen en grote elektrische voorwerpen worden Sperrmüll (grof vuil) genoemd, en worden door de locale vuilophaaldienst op speciale data opgehaald.

Oude schoenen en kleding kunnen vaak gedumpt worden in grote containers in dorpen en steden. Meerdere malen per jaar doen het rode kruis en andere organisaties een beroep op inwoners om hun oude kleding aan liefdadigheidsdoelen te doneren. Adressen kun je vinden in de gouden gids of bij het postkantoor.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: