Visumaanvragen

Hoe doe je aanvraag naar een immigrant visum?

Visumaanvragen

De aanvraagprocedure en documentatie voor immigrant visums varieert naargelang de categorie van de immigrant en de procedures van de lokale Amerikaanse ambassade of consulaat. Je ontvangt een infopakket van het lokaal Amerikaans consulaat van zodra je aanvraag aanvaard werd.

Lees de instructies nauwkeurig in deze rubriek, vooral het deeltje over de betaling van de kost voor de visumaanvraag (ongeveer 335 dollar)! De meeste ambassades buiten de VS aanvaarden niet langer visumaanvragen via e-mail, tenzij de aanvrager jonger dan 13 jaar is of ouder dan 80 jaar.

Alle visumaanvragers moeten nu een interview afleggen bij een ambtenaar, en deze interviews kunnen vijf minuten tot twee uur of langer duren. De wachtperiode varieert naargelang de soort ambassade en kan een paar weken of maanden duren. De aanvragers zijn verplicht om eerlijk te zijn bij het invullen van het formulier DS-230 en om bewijzen door te sturen om zo in aanmerking te komen voor het visum.

De verplichte bewijzen omvatten; je paspoort, geboorte certificaat, trouw certificaat, foto's, bewijs van je financiële middelen, het formulier dat je ontvangen hebt van de USCIS (form I-797), politie certificaten, militaire dossiers en een brief van je potentiële werkgever (wanneer toepasselijk).

De ondersteunende documenten die niet in het Engels zijn moeten vaak vertaald worden, maar dit maakt deel uit van het instructiepakket. Er wordt ook van jou verwacht dat je een medisch onderzoek laat doen en dat je alle jouw immunisatie dossiers meeneemt naar het interview, alsook alle ontvangstbewijzen die aantonen dat je de vorige kosten hebt betaald.

Bewijs van inkomen

Als je veroordeeld bent voor overtredingen, zoals inbreuken op het verkeer, moet je mogelijk een officieel dossier of een brief van het gerecht verschaffen dat uitleg geeft over de inbreuk en moet je een boete betalen. Je moet ook mogelijk bewijzen dat je geen openbare last wordt, dus dat je genoeg financiële bronnen hebt om van te leven in de VS. Je hebt een duplicaat nodig van de bewijzen dat je genoeg geld hebt om jezelf en je familie te ondersteunen of dat je werk hebt en voldoende inkomen.

Het soort bewijs varieert, maar omvat bankafschriften en een brief van je bank, je eigendom van vastgoed of investeringen, en inkomen op investeringen. Je sponsor moet een Affidavit of Support laten uitvoeren en je moet een duplicaat hebben van het afschrift.

Medisch onderzoek

De kosten voor het medisch onderzoek worden gedragen door de aanvrager en hangen af van land tot land, bv. GB 85 pond. Als het interview (dit bestaat uit een aantal onschuldige vragen, vooral wanneer je geboorteland door de Amerikaanse overheid beschouwd werd als sponsor van terrorisme) geslaagd was en je scoort meer dan 14 op het medisch onderzoek wordt je vingerafdruk gemaakt (er wordt een vingerafdruk gemaakt van jongeren onder de 14 jaar binnen de 30 dagen vanaf hun 14de verjaardag).

Hiervoor is er een kost en omvat een onderzoek van de FBI. Als alles goed gaat en je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je je ticket naar het paradijs – de groene kaart. Dit ontvang je gewoonlijk aan het einde van de dag van het interview. Vanaf de datum dat je sponsor de aanvraag doorstuurt voor jou, is de wachtperiode ongeveer zes tot negen maanden voor het verkrijgen van de groene kaart. Bij een moeilijke aanvraag kan het echter langer duren.

Aanvraag naar een groene kaart

Als je aanvraag doet naar een groene kaart terwijl je in de VS bent krijg je mogelijk toestemming om naar het buitenland te reizen, terwijl je wacht naar een antwoord. Je moet hiervoor een aanvraag doen naar 'advance parole'. Doe dit echter nooit zonder beroep te doen op een advocaat. Je kan hoger in beroep gaan als je aanvraag naar een immigrant visum wordt geweigerd en je denkt dat het proces oneerlijk verliep. Indien dit niet slaagt heb je de mogelijkheid om in laatste beroep te gaan bij de Board of Immigration Appeals in Washington. Als dit niet lukt, kan de zaak naar de federale rechtbank gebracht worden. Ga enkel in hoger beroep met de bijstand van een immigratie advocaat.

Eens je een immigrant visum gekregen hebt moet je binnen de zes maanden naar de VS gaan, anders vervalt het. Wanneer je een groene kaart hebt blijf dan niet buiten de VS voor langer dan een jaar zonder dat je toestemming gekregen hebt van de USCIS. Als je voor langer dan één jaar in het buitenland bent of je woont voorgoed in een ander land, kan je groene kaart geannuleerd worden (tenzij je beschikt over een vergunning om de VS terug te betreden, die een afwezigheid van tot twee jaar toelaat). In dit geval kan je een aanvraag doen bij een Amerikaanse ambassade of consulaat voor een speciale immigrant visum, een visum om terug te keren en een bewijs dat je niet van plan was om je woonplaats te verlaten bij het verlaten van de VS.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: